Indlæg skrevet: 22.11.2021

Tips & råd til tørretumblere

Tørretumbler - problemer

Bliver ikke ordentligt tørt

Fnugfilteret er tilstoppet

Hvis fnugfilteret er fyldt, kan den fugtige luft ikke passere igennem. Tøm fnugfilteret inden hver tørring

Der er valgt skånetørring

Ved tørring med lav varme vil bomuldstøj ikke blive tilstrækkeligt tørt. Kontrollér at der bliver tørret ved korrekt varme.

På en kondenstumbler er kondensatoren tilstoppet

Når kondensatoren er sat til med fnug og støv kan den fugtige luft ikke cirkulere imellem kondensatorribberne, og fugten fra luften bliver ikke kondenseret. Til sidst kan luften ikke indeholde mere fugt fra tøjet, og tøjet bliver ved med at være fugtigt.​Rens kondensatoren. Skyl kondensatoren med en bruser for at fjerne fnug og støv imellem ribberne. Kondensatoren skal være helt tør, inden den igen sættes i tørretumbleren.

På en tørretumbler med aftræk er aftrækskanalen blokeret

Hvis aftræksslangen er blokeret af snavs, eller der er opstået knæk, kan den fugtige luft ikke passere.​Rens aftrækskanalen og ret evt. knæk.

På en elektronisk tørretumbler er følernes funktion nedsat

Med tiden kan der komme en belægning på tromlens indre og på følerne. Følerne virker ikke længere så effektivt, og tørretiden vil blive længere.​Belægningen stammer fra rester af skyllemiddel og kalk i vandet fra vasketøjet.​Tør tromlens indre med en klud opvredet i eddike

For lang tid

Den valgte tid er for kort

De anbefalede tider kan være for korte, hvis tøjet er centrifugeret ved lav hastighed.​Vælg længere tørretid

For meget tøj

Ved for meget tøj eller ved mange tykke tøjstykker vil tørretiden blive længere end anbefalet.​Tør en mindre tøjmængde ad gangen, eller vælg længere tørretid

Stopper før tid

På en elektronisk styret tørretumbler er oversiden af tøjet tørt

Tøj, som består af dobbelte lag, tørrer hurtigere på ydersiden end på vrangen. Når ydersiden er tør, stopper tørretumbleren.​Tør tøjet med vrangen udad, hvis det yderste lag er tyndere end det inderste. En jakke bestående af polyester på ydersiden og indvendigt bomuldsfor, skal tørres med vrangen udad, da bomuld er længere tid om at tørre end polyester. En bomuldsjakke med nylonfor skal tørres med ydersiden udad.​Tag det tørre tøj ud, når tørretumbleren stopper. Vælg derefter programmet EKSTRATØRT og tør resten af tøjet.

Stopper midt i tørring

På en kondenstumbler er kondensbeholderen fuld

Når der ikke kan være mere vand i kondensbeholderen stopper tørretumbleren.​Tøm kondensbeholderen. Det er en god idé at tømme beholderen inden hver tørring.

Tøjet bliver revet i stykker

Lynlåse er åbne og lange bånd hænger løst

Lynlåsenes tænder river tråde ud af det øvrige tøj. Når lange løse bånd bliver revet med af det våde tøj, er der også risiko for at de bliver revet af.​Lyn lynlåse og bind bånd på pudebetræk, forklæder o.lign.

Tøjet bliver slidt

Løsnede fibre og tråde kan ses i filteret

Under brug og ved vask i hånd eller vaskemaskine løsner fibre og tråde (fnug) sig fra tøjet, men bliver siddende på tøjets overflade.Ved tørring i det fri blæses fnuggene væk med vinden, men i tørretumbleren bliver de opsamlet i filteret og udvider sig p.g.a. tørringsprocessen.​Der er ikke mere slid på tøjet ved at tørre det i tumbler, men ved tørring i tumbler kan man se, hvor meget der ”blæser” af tøjets overflade.

Tøjet krymper

Stof, der bliver tørret svævende, trækker sig sammen

Især bomuld vil krympe ved tørring i tørretumbler. Det skyldes, at tøjet er vævet og bliver tørret svævende. Når tøjet svæver vil vævningen trække sig sammen. Ved tørring i det fri bliver tøjet tørret hængende og vævningen bliver trukket ud. Tøjet krymper derfor ikke.​Når tøjet skal tørres i tumbler, kan det være en idé at købe tøjet et nummer større.

Tøjet krøller

Tøjet er krøllet efter centrifugering i vaskemaskinen

Hvis kraftigt krøllet tøj eller tøj med faste folder bliver taget direkte fra vaskemaskinen og lagt i tørretumbleren, kan disse ikke rettes ud i tørretumbleren.​Ryst de enkelte tøjstykker inden de lægges i tørretumbleren. Så bliver kraftigt krøl og faste folder rettet ud.

Tøjet har ligget for længe i tørretumbleren

Hvis tøjet får lov at ligge i tørretumbleren, efter den er færdig, vil der dannes krøller og folder, der hvor stoffet bukker om.​Tag tøjet ud, og læg det sammen umiddelbart efter at tørreprogrammet er færdigt.

Bestil en servicetekniker hvis uheldet er ude

Vi dækker hele Danmark
Bestil en servicetekniker